Humanitarno srce

Naša su srca u zajedništvu velika.

RIJEČI, broj 1-2 , 2021.

Što donose novi dvobroj Riječi, časopis za književnost, kulturu i znanost, na 200 stranica a pod uredničkom palicama Đurđica Vuković- glavne i odgovorne urednice, Tomislava Škrbića - zamjenika gl. i odg. urednice, Darije Žilić - urednice i članova uredništva Petre Sigur, Tomislava Dovranića, Kristijana Županića i Iva Pavušek Rakarić - lektorice!?

SRETAN BOŽIĆ I NOVA 2021. GODINA!

SRETAN BOŽIĆ I NOVA 2021. GODINA!

DONACIJA KNJIGA KNJIŽNICI I ČITAONICI MARTINSKA VES

Matica hrvatska u Sisku,12. lipnja 2020. godine donirala je 146 knjiga u izdanju MH Zagreb Knjižnici i čitaonici Martinska Ves.
Knjige je u ime knjižnice preuzeo načelnik općine Martinska Ves gospodin Stjepan Ivoš.

Međunarodna izložba vinskih pehara i vrčeva

Matica hrvatska Sisak i LADICA Fine Arts & Design Center

Matica hrvatska Sisak i LADICA Fine Arts & Design Center

Međunarodna izložba vinskih pehara i vrčeva
International Exhibition of Wine Cups & Trophies
ZELINA 19
što je tijekom veljače bila izložena u galeriji Sv. Ivan Zelina, koja je godinama suorganizator ove već tradicionalne izložbe, otvara se
u Matici Hrvatskoj u Sisku, u nedjelju 17. ožujka 2019, u 10:30 sati.

Izložit će se djela 33 umjetnika iz 13 zemalja.
Izložba ostaje otvorena do 14. travnja 2019.
Radujemo se susretu gdje možemo uz skroman domjenak i druženje s umjetnicima zajednički pogledati ovu zaista zanimljivu izložbu.

After success in Sveti Ivan Zelina Galery will be placed in Matica hrvatska Gallery Sisak, Rimska ulica 9, on Sunday, March 17 at 10:30 a.m.
The exhibition will remain open until April 14, 2017

International Exhibition of Wine Cups & Trophies
ZELINA 19
što je tijekom veljače bila izložena u galeriji Sv. Ivan Zelina, koja je godinama suorganizator ove već tradicionalne izložbe, otvara se
u Matici Hrvatskoj u Sisku, u nedjelju 17. ožujka 2019, u 10:30 sati.

Izložit će se djela 33 umjetnika iz 14 zemalja.
Izložba ostaje otvorena do 14. travnja 2019.
Radujemo se susretu gdje možemo uz skroman domjenak i druženje s umjetnicima zajednički pogledati ovu zaista zanimljivu izložbu.

After success in Sveti Ivan Zelina Galery will be placed in Matica hrvatska Gallery Sisak, Rimska ulica 9, on Sunday, March 17 at 10:30 a.m.
The exhibition will remain open until April 14, 2017

Izložba U sjećanje- Ivan Antolčić

U petak, 8.veljače 2019. otvorena je izložba grafika U Sjećanje - Ivan Antolčić. U prepunom prostoru Matice hrvatske Sisak došli su njegovi Komarevčani i Siščani pokloniti se dobrom čovjeku i velikom umjetniku. Bilo je veličanstveno kako i zaslužuju najveći umjetnici. Hvala za sve dobro koje je učinio za nas ljude i prijatelje, hvala na njegovoj umjetnosti...Nikada nije zaboravio svoje mjesto Komarevo, gdje je rođen i svoj Sisak. Ponosan je bio i na našu Maticu hrvatsku Sisak čiji je bio član.

STIHOVNICA SISKA s Hrvojem Markom Peruzovićem

Prva Stihovnica Siska u 2019. godini na rasporedu je u subotu 19. siječnja s početkom u 19 sati. Čast da svojim gostovanjem otvori novu sezonu ove prepoznatljive poetske tribine pripast će pjesniku i akademskom slikaru iz Zagreba, Hrvoju Marku Peruzoviću. Predstavit ćemo njegovu poetsku zbirku ''Nekoga moramo voljeti (kako na webu tako i na zemlji)'' nagrađenu nagradom ''Post scriptum'' te ujedno provjeriti koliko je daleko odmakao s daljnjim pisanjem pjesama. Također se podrazumijeva kako ćemo iskoristiti priliku i porazgovarati o njegovim ostalim umjetničkim opredjeljenjima. U nastavku večeri nastupit će i svi drugi zainteresirani pjesnici.

Zavirite u nove Riječi

Upravo je iz tiska izašao novi dvobroj časopisa Riječi koji na 200 stranica donosi niz zanimljivih priloga iz književnosti, kulture i znanosti.

Striegl, iz obiteljske zbirke obitelji Antolčić & Devčić

Matica hrvatska Sisak
ima čast pozvati vas na otvaranje izložbe

Striegl, iz obiteljske zbirke obitelji Antolčić & Devčić

koja će se održati u srijedu, 17.listopada 2018. godine s početkom u 18 sati
prostorija Matice hrvatske Sisak, Rimska 9.
Radujemo se Vašem dolasku!

KAKO NAŠTETITI UMJETNOSTI I STRIEGLU

"Rođen sam u Sisku i iz njega, osim nekoliko manjih izleta, nisam nikada ni odlazio. Ono što ostaje u čovjeku jest djetinjstvo. Moje je bilo izvanredno. Kad čovjek zavoli u takvom djetinjstvu jedan kraj, on stalno ostaje u njemu - vode, izmaglice, mekani pejzaži, stvorili su u meni golemu ljubav prema tome kraju. Sisak i njegov ugođaj djeluju poput kisika, nešto bez čega nema života. Sisak i njegove rijeke na kojima sam danonoćno živio - od jutarnjih izmaglica preko podnevnih siesti do prekrasnih zalaza sunca. A u rijeci se sve ljepše vidi: i nebo i oblaci i drveće...u vodi nema nepotrebnih detalja, a još kad se površina namreška i zaleluja, uz pomoć mašte stvore se nebrojene čudesne slike i situacije" Slavo Striegl
Iz monografije BUROJEVIĆ, Zoran. Slavo Striegl, Gradski muzej Sisak, 2003.

17. Dani glazbe Miroslava Miletića

Ovogodišnji 17. dani glazbe Miroslava Miletića održavaju se 18. i 20. listopada i u Sisak dovode dvije glazbene zvijezde: Martinu Filjak (18.10.), jednu od najboljih i u svijetu najtraženijih hrvatskih pijanistica koja će otvoriti festival i sjajnog hrvatskog gitaristu zavidne međunarodne reputacije - Srđana Bulata (20.10.), koji će festival zaključiti. Nakon vrlo zahtjevne koncertne sezone, oboje umjetnika u Sisak dolaze u vrhunskoj formi!

ZRIN FESTIVAL

ZRIN FESTIVAL 2016.

Sabor Republike Hrvatske ovu godinu je proglasio godinom Zrinskih.
Prije 450 godina odigrala se jedna od najvećih bitki u mađarskom Szigetvaru (Sigetu) kad je junački poginuo Nikola Zrinski Sigetski u obrani Mađarsko-hrvatskog kraljevstva od Turaka. Posljednji je to iz roda Zrinskih koji je rođen u starom Zrinu, višestoljetnom sijelu Zrinskih. Nakon toga njihovi posjedi pomiču se prema sjeveru.

Zrin i Zrinski su dio hrvatske kulturne baštine, hrvatskog identiteta, ali i mađarskog identiteta. Zrinski su baštinili i mađarski i hrvatski identitet kao nešto svoje; oni govore, pišu i pjevaju i na mađarskom i na hrvatskom.
Cilj ZRIN festivala je multimedijalnom dimenzijom približiti svima ljepote baštine Zrinskih na Banovini, ali i svih onih ostalih predivnih lokaliteta koji su nekad davno gospodarski i kulturološki obilježili život tog dijela Hrvatske kojeg od 19. stoljeća nazivamo Banovina.

Banovina, iako bogata burgovima Zrinskih i Frankopana, Babonića, Thurovih, Giesinga, Erdoőedyja i drugih desetljećima bila je zapostavljana. Prisjetimo se važne uloge utvrde Gvozdansko, rudnika Zrinskih, ostatke negdašnje cistercitske opatije Topusko kao jedne od najvećih ikad izgrađenih samostanskih kompleksa na tlu Hrvatske iz svega rečenog vidljivo je koje se blago kulturne i povijesne baštine nalazi na području naše županije.

ZRIN festival želi potaknuti i istaknuti važnost ovih lokaliteta za Republiku Hrvatsku, u cilju njihove obnove.

Stari grad Zrin je mjesto iz kojeg su Zrinski vladali nekoliko stoljeća i stoga će ZRIN festival biti otvoren u starom Zrinu pored ruševina gotičke crkve Sv. Marije Magdalene.

Zahvaljujući istaknutoj hrvatskoj skladateljici Teni Borić na koncertu otvaranja čut ćemo praizvedbu sklade za čembalo pod naslovom Dišpet. Skladba je to koja koristi elemente napjeva Dalmatinske Zagore, dakle dijela Hrvatske od kud su Šubići stigli u Zrin i skladana je upravo za ZRIN festival.

Festivalski program nas dalje vodi do mjesta Gore pored Petrinje, na najveći posjed Templarskog reda, u gotičku crkvu Blažene djevice Marije, zatim u Hrvatski Kostajnicu, dvorana Zrinski u Hotelu Centra, gdje će biti promocija knjige Blagovanje u doba Zrinskih. Ovogodišnja festivalska priča bit će zaokružena koncertom La tempesta di mare Hrvatskog baroknog ansambla u Sisačkoj katedrali.

Ugledni pjesnik Slavko Jendričko dobitnik je nagrade Grada Siska

Nagradu Grada Siska dodjeljuje Grad Sisak osobama zaslužnim za doprinos ugledu, promidžbi i razvoju Grada Siska, za najbolja ostvarenja na području književnosti, scenske, filmske, glazbene, likovne i primijenjene umjetnosti, kazališta, urbanizma i arhitekture, te za izuzetne rezultate postignute u gospodarstvu, ekologiji, znanosti, naobrazbi, tehničkoj kulturi, športu, humanitarnom radu i drugim djelatnostima koja doprinose ugledu i promidžbi Grada, kao i za određeni pothvat u području zaštite života ljudi i imovine i u drugim prigodama koje iziskuju izuzetne sposobnosti, hrabrost ili požrtvovnost.

STIPI ODAKU ZA KNJIGU POEZIJE TROBOJNO BIJELO NAGRADA SV. KVIRIN

Sisački ogranak Matice hrvatske osamnaest godine je organizator Kvirinovih poetskih susreta, koji su ove godine održani 6. i 7. lipnja u Sisku u čast blagdana sv. Kvirina zaštitnika Grada Siska. Tom prigodom dodijeljena je nagrada za najbolju knjigu poezije autoru do 35 godina objavljena između dva Susreta.

4. MATIČIN KNJIŽEVNI NATJEČAJ 2012.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisuje književni natječaj za proznu formu -kratka priča- pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom.

„TVORNICA BAŠTINE ŽELJEZARA SISAK“

Projekt je rezultat zajedničke suradnje Gradske galerije Striegl (Alma Trauber) i Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture (Ivana Miletić Čakširan), te stručnih suradnika: Vlatko Čakširan (Gradski muzej Sisak), Sanja Lončar (Filozofski fakultet u Zagrebu, Katedra za nacionalnu etnologiju), Natalija Miletić (Gimnazija Sisak), Dejan Zlovolić (slikar).

Miroslav Krleža: Snijeg

Rođen: 7. srpnja 1893. u Zagrebu
Umro: 29. prosinca 1981. u Zagrebu

U sjećanje: Dragan Božić

U četvrtak, 1. prosinca 2011. godine umro je ugledni književnik i kulturni djelatnik Dragan Božić. Rođen je 20. listopada 1931. u Obljaju kod Gline. Bio je dugogodišnji direktor lista Jedinstvo i Radio Siska.
Pokrenuo i uređivao časopis Riječi, Ogranka Matice hrvatske Sisak od 1969. do 1971. Bio je i urednik izdanja biblioteke sisačkog ogranka Matice hrvatske.

Tomas Tranströmer dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2011.

Švedski pjesnik Tomas Tranströmer dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Tranströmer je rođen u Stockholmu 1931., osim pisanja bavi se i prevođenjem, i jedan je od najutjecajnijih živućih švedskih književnika.
Tranströmer je nagrađen “zbog svježeg pristupa realnosti, zgusnutih i prozračnih poetskih slika, preciznosti izraza, kao i oštrine metafora” istaknuto je u obrazloženju nagrade.

Stihovnica Siska

Nakon ljetne pauze još jedna Stihovnica Siska.

home print bookmark

Riječi 3-4/2023.

Riječi 3-4/2023.... Više...

Riječi 1-2/2023.

Riječi 1-2/2023.... Više...

Riječi 3-4/2022.

Riječi 3-4/2022.... Više...

Riječi 1-2/2022.

Riječi 1-2/2022.... Više...

Riječi 3-4/2021.

Riječi 3-4/2021.... Više...

Riječi 1-2/2021.

Riječi 1-2/2021.... Više...

RIJEČI 3-4/2020.

Riječi,br.3-4/2020.

Drugi svezak časopisa Riječi, 2020. godine, počinje s poezi... Više...

Riječi 2017/1-2

Na dvjesto stranica novi dvobroj Riječi donosi zanimljive književne, likovne i znanstvene prinose ... Više...

Riječi 2016/1-3

Za sve one gladne dobre domaće poezije novi trobroj časopisa Riječi sisačkog ogranka Matice hrva... Više...

Riječi 2015/3

Najnoviji četvero broj časopisa »Riječi«, na 226 stranica donosi iz zanimljivih prinosa iz pod... Više...

Riječi 2014/1-4

Tema broja posvećena je dramskoj književnosti a počinje esejom Organski glumački proces ili Scen... Više...

Riječi 2013/4

Bogat kolorit, životnost i lirski senzibilitet kista Vatroslava Kuliša na naslovnici (gost urednik... Više...

Riječi 2013/1

Tema broja: Boris Graljuk / Bojišnice i grobišta hrvatskih vojnika na karpatskom ratištu u
Više...

Riječi 2012/3-4

Novi dvobroj časopisa Riječi donosi niz zanimljivih priloga...... Više...

Riječi 2012/1-2

Novi dvobroj Riječi... Više...

Arhiva:

Kvirinovi poetski susreti

28. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI28. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI GORAN saznajte više...

galerija fotografija

25. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

25. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE- Đ...

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE- ĐURĐICA VUKOVIĆ: SIMETRIJA TIŠINE

19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Promocija Riječi, 1-4/2014....

Promocija Riječi, 1-4/2014.

Stihovnica Sisak...

Stihovnica Sisak

18. Kvirinovi petski susreti...

18. Kvirinovi petski susreti

SISAK SMJEHOGRAD...

SISAK SMJEHOGRAD

Predstavljanje monografije Želim...

Predstavljanje monografije Želimir Janeš u Zagrebu

Promocija monografije Želimir Ja...

Promocija monografije Želimir Janeš

Proslava praizvedbe drame Juran i...

Proslava praizvedbe drame Juran i Sofija

MH Sisak u Velikoj Gorici...

MH Sisak u Velikoj Gorici

16.KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

16.KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Kvirinovi poetski susreti 2011....

Kvirinovi poetski susreti 2011.

Nove RIJEČI...

Nove RIJEČI

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI -2011....

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI -2011.

RIJEČI-naslovnice...

RIJEČI-naslovnice

Promocija knjige Nataše Nježić...

Promocija knjige Nataše Nježić: Srebrna ljuljačka

Druga Stihovnica...

Druga Stihovnica

Promocija knjige Đurđe Zorko: B...

Promocija knjige Đurđe Zorko: Bibliografija časopisa Riječi (1969.-2009.)

Promocija časopisa Riječi...

Promocija časopisa Riječi
Arhiva:

zadnja izdanjaWalter Friedrich Otto:  Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja Walter Friedrich Otto: Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja
Nakladnik Matica hrvatska Sisak, Sisak 2019.

Za nakladnika Tomislav Škrbić

Filozofska biblioteka „Hermes“, Knjiga Više...

Đurđica Vuković: Simetrija tišine Đurđica Vuković: Simetrija tišine
"Temeljena potka „Simetrije tišine“ je spoznaja o nesigurnosti, o nepostojanju odgovora na pitanja koja smo tijekom života postavljali, svi Više...