20. Kvirinovi poetski susreti

20. Kvirinovi poetski susreti

 

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

od 3. do 5. lipnja 2016.

 

Sisak  je s pravom postao gradom pjesništva i pjesnika, jer već dvadeset godina Ogranak Matice hrvatske Sisak organizira pjesničku manifestaciju Kvirinove poetske susrete na kojima sudjeluju  ugledni hrvatski pjesnici i pisci.

Od ideje koja je začeta 1991. godine, kada su u Siska dolazili mnogi hrvatski pjesnici i pisci, pa od 1997. godine kada su održani prvi  Kvirinovi poetski susreti do danas možemo kazati da su  Susreti  najznačajnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj. Teško je nabrojati sve koji su pohodili Sisak, lakše bi bilo nabrojati pjesnike i pisce  koji nisu sudjelovali. Negdje više od stotinjak sudionika velik,  je  broj, i ne samo broj,  pjesničkim ugledom sudionici su promicali Sisak i stvorili od njega - grad pjesništva i pjesnika.

 

Susreti nose ime po zaštitniku Grada Siska, biskupu i mučeniku sv. Kvirinu, sedmom sisačkom biskupu u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. On je  iz Siska  bio prognan  i u Mađarskoj osuđen na smrt bacanjem u rijeku s mosta i s mlinskim kamenom oko vrata. Postao je mučenikom i proglašen je svetim. On nije samo patron Siska već i novoosnovane Sisačke biskupije. Svjedočio je vjeru, koje se nije odrekao ni u času smrti, poveznica s pjesnicima jest ta – oni svjedoče istinu i ne odriču je se unatoč nerazumijevanje mnogih.

 

Na Susretima se dodjeljuju nagrade: Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje jednom od sudionika za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu. Ovu prestižnu nagradu dobili su: Stjepan Vladimir Letinić,(1997.) za inicijativu pokretanja Susreta, Tito Bilopavlović (1998.), Miroslav Mađer (1999.), Dragutin Tadijanović (2000.), Zvonimir Mrkonjić (2001.), Zvonko Maković (2002.), Branimir Bošnjak (2003.), Borben Vladović (2004.), Milorad Stojević (2005.), Slavko Jendričko (2006.), Ivan Rogić Nehajev (2007.), Branko Čegec (2008.), Tea Benčić Rimay (2010.- posthumno), Sonja Manojlović (2011.), Boris Domagoj Biletić (2012.), Krešimir Bagić (2013.), Delimir Rešicki (2015.) a ovogodišnji laureat je Petar Gudelj. 

Petar Gudelj, ovogodišnji laureat, „posve je iznimna pojava na književnoj sceni. Piše i objavljuje punih šest desetljeća, pričem je tiskao sljedeće pjesničke knjige: Ruke, suze i čempresi (1956), Isus je sam (1961), Pas, psa, psu (1967), Suhozidina (1974), Tropi. Počela (1976), Štit (1979), Ilirika (1980), Vrulja (1982), Mit i med (1982), Osmoliš (1982), Vilkoe (1984),  Hesperidske jabuke (1986), Europa na tenku (1987), Golubice nad jamama I–III (1993), Po zraku i po vodi (2002), Zmija mladoženja (2007), Duša tilu (2010) i Sve što si donio iz planine (2012). Uz poeziju Gudelj se pojavljivao i u ulogama autora školskih udžbenika, scenarista, antologičara i nakladnika…

Gudeljev je pjesnički stil eliptičan, gnomičan, premrežen figurama ponavljanja, prepun ritualiziranih sintaktičkih obrazaca koji u jednome prepoznaju mnoštvo a u mnoštvu jedinstvo, „mitska se naracija pretače u poetsku senzaciju, u imaginativnu jezičnu igru“. Njegova jezična magija stvara nove uvide, upućuje na specifičnu emocionalnost subjekta te otkriva nove mogućnosti razumijevanja mitskoga mišljenja. Pjesnički opus Petra Gudelja spoznajni je i komunikacijski unikat koji nas vraća počelima, tj. samoj prirodi mišljenja i pjevanja“ – piše u obrazloženju nagrade  Krešimir Bagić.

Nagrada za najbolju knjigu poezije autoru do 35. Godina dobili su pjesnici: Ivica Prtenjača, Drago Glamuzina, Damir Radić, Romeo Mihaljević, Marijana Radmilović, Ana Brnardić, Marko Pogačar, Franjo Nagulov, Branislav Oblučar, Vanja Jambrović, Davor Ivankovac, Nataša Nježić a ove godine dobit će je Alleksandar Hut Kono za zbirku pjesama "Padajući izbornik".

„U knjizi  Padajući izbornik Hut Kono  piše autopoetički o poeziji, pjesnicima, pisanju. U sjajnom uvodnom tekstu Život na smetlištu navodi kako je pisati pjesmu, isto kao kad se čovjek penje uz stepenice. Penjući se stepenicama, on će doći do neobičnog pogleda, vidjet će i galaksije i demone duboko u paklu, vidjet će ne samo prostor, već i vrijeme, te frivolnost planete na kojoj živimo.  Upravo odnos prostora i vremena bit će vrlo važan u ovoj knjizi. Ponovo se pjesnik vraća opsesivnoj temi - velikim gradovima, a  još je u prošloj knjizi isticao kako je grad kao i umjetnost, jedini divljenja vrijedan čovjekov izum“- istaknut će izbornica nagrade pjesnikinja i kritičarka Darija Žilić.

 

 Susrete uz pjesništvo prati glazbeni, kazališni i likovni program. U tom programu  sudjelovala su Marijan Jurišić - prvak opere HNK, Mladen Požgaj-solist Simfonijskog orkestra HRT-a koji za ovu prigodu komponirao Himnu sv. Kvirinu, na tekst latinskog pjesnika Prudencija. Himnu je praizvelo Hrvatsko pjevačko društvo „Danica“, najstarije pjevačko društvo u Sisku, osnovano 1860. godine.

Gost je bio glazbenik i pjesnik Arsen Dedić, zatim Lidija Bajuk, Drago Mlinarec, Damir Kukuruzović, Jimi Kurfirst, Branko Bogunović Pif, učenici Glazbene škole „Fran Lhotka“, VIA Lipe, muška i ženska klapa Kolapijani, FA Ivan Goran Kovačić i drugi.

Bilo je izvedeno nekoliko kazališnih predstava i performansa: Kvirin Sisački, dokumentarna drama jednog preobraženja čiji je autor Silvije Vadla a režirao ju je Mladen Merzel, plesna predstava Jasminke Petek Krapljan i Jasmina Novljakovića  Republika MašteLakoća platna – ulomci iz izgubljene poeme Josipa Severa u izvođenju Scene Nar i drugo.

 

Ovogodišnjim, jubilarnim, 20. Kvirinovim poetskim susretima pokroviteljica je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. 

 

Kvirinovi poetski susreti započet će u petak, 3. lipnja u Matici hrvatskoj Sisak u 19, 30 sati dodjelom nagrada laureatima i razgovorima o njihovom pjesničkom stvaralaštvu. Nastavit će se poetsko-glazbenom večeri (21 sat) u Siscia jaz clubu.

 

U subotu, nakon euharistijskog slavlja za Blagdan sv. Kvirina, u 17 sati u Matici hrvatskoj Sisak nastavljamo  s poezijom i razgovorima te promocijom novoga trobroja Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost.

 

U nedjelja, 5. lipnja, planiran je  posjet Blinjskom Kutu gdje je rodna kuća velikog pjesnika Josipa Severa, poklonit  ćemo  mu se na njegovu grobu u Komarevu, kao i grobu pjesnikinje Tee Benčić Rimay u Sisku.

home print bookmark

Riječi 3-4/2023.

Riječi 3-4/2023.... Više...

Riječi 1-2/2023.

Riječi 1-2/2023.... Više...

Riječi 3-4/2022.

Riječi 3-4/2022.... Više...

Riječi 1-2/2022.

Riječi 1-2/2022.... Više...

Riječi 3-4/2021.

Riječi 3-4/2021.... Više...

Riječi 1-2/2021.

Riječi 1-2/2021.... Više...

RIJEČI 3-4/2020.

Riječi,br.3-4/2020.

Drugi svezak časopisa Riječi, 2020. godine, počinje s poezi... Više...

Riječi 2017/1-2

Na dvjesto stranica novi dvobroj Riječi donosi zanimljive književne, likovne i znanstvene prinose ... Više...

Riječi 2016/1-3

Za sve one gladne dobre domaće poezije novi trobroj časopisa Riječi sisačkog ogranka Matice hrva... Više...

Riječi 2015/3

Najnoviji četvero broj časopisa »Riječi«, na 226 stranica donosi iz zanimljivih prinosa iz pod... Više...

Riječi 2014/1-4

Tema broja posvećena je dramskoj književnosti a počinje esejom Organski glumački proces ili Scen... Više...

Riječi 2013/4

Bogat kolorit, životnost i lirski senzibilitet kista Vatroslava Kuliša na naslovnici (gost urednik... Više...

Riječi 2013/1

Tema broja: Boris Graljuk / Bojišnice i grobišta hrvatskih vojnika na karpatskom ratištu u
Više...

Riječi 2012/3-4

Novi dvobroj časopisa Riječi donosi niz zanimljivih priloga...... Više...

Riječi 2012/1-2

Novi dvobroj Riječi... Više...

Arhiva:

Kvirinovi poetski susreti

PJESNIČKO ČUDO U SISKU



Održani su 27. Kvirinovi poetski saznajte više...

galerija fotografija

25. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

25. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE- Đ...

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE- ĐURĐICA VUKOVIĆ: SIMETRIJA TIŠINE

19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Promocija Riječi, 1-4/2014....

Promocija Riječi, 1-4/2014.

Stihovnica Sisak...

Stihovnica Sisak

18. Kvirinovi petski susreti...

18. Kvirinovi petski susreti

SISAK SMJEHOGRAD...

SISAK SMJEHOGRAD

Predstavljanje monografije Želim...

Predstavljanje monografije Želimir Janeš u Zagrebu

Promocija monografije Želimir Ja...

Promocija monografije Želimir Janeš

Proslava praizvedbe drame Juran i...

Proslava praizvedbe drame Juran i Sofija

MH Sisak u Velikoj Gorici...

MH Sisak u Velikoj Gorici

16.KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

16.KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Kvirinovi poetski susreti 2011....

Kvirinovi poetski susreti 2011.

Nove RIJEČI...

Nove RIJEČI

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI -2011....

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI -2011.

RIJEČI-naslovnice...

RIJEČI-naslovnice

Promocija knjige Nataše Nježić...

Promocija knjige Nataše Nježić: Srebrna ljuljačka

Druga Stihovnica...

Druga Stihovnica

Promocija knjige Đurđe Zorko: B...

Promocija knjige Đurđe Zorko: Bibliografija časopisa Riječi (1969.-2009.)

Promocija časopisa Riječi...

Promocija časopisa Riječi
Arhiva:

zadnja izdanja



Walter Friedrich Otto:  Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja Walter Friedrich Otto: Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja
Nakladnik Matica hrvatska Sisak, Sisak 2019.

Za nakladnika Tomislav Škrbić

Filozofska biblioteka „Hermes“, Knjiga Više...

Đurđica Vuković: Simetrija tišine Đurđica Vuković: Simetrija tišine
"Temeljena potka „Simetrije tišine“ je spoznaja o nesigurnosti, o nepostojanju odgovora na pitanja koja smo tijekom života postavljali, svi Više...