„TVORNICA BAŠTINE ŽELJEZARA SISAK“

revitalizacije i afirmacije vrijedne kulturne pojave

 

 

O projektu:

Kolonija likovnih umjetnika Željezare Siska bila je od 1971. do 1990. godine jedna od najkvalitetnijih likovnih manifestacija na prostoru Hrvatske. Željezara Siska je nastojeći približiti kulturu radnicima započela s organizacijom Kolonije koja je u vrijeme svoga trajanja bila sjecište umjetnika iz čitave bivše države. Slikari, kipari, grafičari i fotografi radili su u okviru tvornice, ali i ambijentu Starog grada, sisačkih ulica i u pojedinim atelijerima. Od 1971. do 1990. godine tu je boravilo 185 umjetnika, a nastalo preko 700 umjetničkih djela koja su se nalazili u vlasništvu Željezare Sisak. Nakon prestanka njezina rada zbirka je slijedila sudbinu same Željezare te se postepeno počela raslojavati da bi do danas ostalo tek stotinjak umjetnina koje tek djelomično prezentiraju njezinu umjetničku vrijednost i važnost za kulturnu povijest grada.

 

 

Koncept projekta osmišljen je s ciljem revitalizacije i afirmacije ove vrijedne kulturne pojave.

 

S tim ciljem je na temelju stručne valorizacije i suradnje Gradske galerije Striegl i Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture ostvaren prvi zadak projekta te je Park skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak upisan u Registar kulturnih dobara RH. Park skulptura čini 38 planski postavljenih i prostorno razmještenih skulptura kao sastavnog dijela industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na području sisačkog naselja Caprag, koja svojom urbanističkom kompozicijom i strukturom čini važan i reprezentativan segment društveno-povijesne i kulturne baštine grada Siska. Sve su skulpture nastale tijekom trajanja Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak u vremenu od 1971. do 1990. godine., a autori skulptura su mahom protagonisti suvremene hrvatske, kao i skulpture autora iz susjednih zemalja, nastale sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, te nekolicine umjetnika koji su primarno po svom akademski završenom usmjerenju slikari, ali su ostvarili raritetna kiparska rješenja: Ivan Kožarić (1), Branko Ružić (1), Vera Fischer (3), Mila Kumbatović (1), Milena Lah (2), Josip Diminić (2), Peruško Bogdanić (1), Ratko Petrić (2), Petar Barišić (1), Zlatko Zlatić (2), Dubravka Duba Sambolec (1), Dora Kovačević (1), Josip Zeman (2), Jure Žaja (2), Zvonimir Kamenar (2), Belizar Bahorić (1), Nikola Njirić (1), Ante Rašić (1), Hamo Čavrk (1), Saša Stevović (1), Milivoje Babović (1), Theo Amrein Kujundžić (1), Dušan Subotić (1),  Branislav Milašinović (1), Andre Mohorovičić (1),  Ante Kuduz (1), Boško Atanacković (1).  

Park skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak predstavlja vrijedan primjer cjelovite industrijske baštine koji obuhvaća urbanističku cjelinu tvorničkog kompleksa, stambenog naselja i parkova te na taj način čini značajan prilog valorizaciji kulturnih potencijala industrijske baštine u Hrvatskoj. Park skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak, te postavljenih u javnom prostoru naselja Caprag u Sisku, predstavlja značajan primjer interakcije umjetničkog djela, industrijskog krajolika i javnog prostora tvoreći jedinstven park skulptura u Hrvatskoj.

 

Na području zaštićenog Parka skulptura započeti će u suradnji s Odjelom za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu radionica s ciljem izrade stručne podloge za početak restauracije skulptura. Studenti će kroz rad na terenu (ljetna škola) sudjelovati u obnovi skulptura, uz asistenciju profesora i stručnih djelatnika – cijeli proces će biti popraćen okruglim stolovima kao i stručnim konferencijama (međunarodnog karaktera) koje će odrediti metodologiju obnove i zaštite, te na taj način popularizirati kulturnu baštinu industrijske povijesti Siska.

 

Gradski muzej Sisak zahvaljujući donaciji američkog vlasnika Željezare, CMC – a u ožujku 2012. godine organizira izložbu koja se otvara 29. lipnja 2012. godine, u ambijentu Starog grada, kao jedan od prostora u kojem su nekada radili likovni umjetnici iz Kolonije. Vlasnici su prepoznali vrijednost takve zbirke te su je odlučili pohraniti u Gradskom muzeju Siska koji je na sebe preuzeo obvezu brige i prezentiranja javnosti. Na taj je način omogućeno da nakon dugog vremena javnost ponovno dobije priliku vidjeti dio sačuvanih umjetnina koje su nastale u Koloniji likovnih umjetnika.

U sklopu izložbe obavljeno je povijesno istraživanje sve dostupne dokumentacije vezane uz manifestaciju Kolonije likovnih umjetnika Željezare Siska. Istraživanjem je potvrđeno kako je Kolonija likovnih umjetnika Željezare Sisak svakako bila posebnost jednog vremena koja je u svome trajanju, od 1971. do 1990. godine, iza sebe ostavila niz materijalnih i duhovnih vrijednosti koje su zaslužile da budu istražene i prezentirane.

 

Gradski muzej Sisak će na osnovu pohranjenih umjetnina pokrenuti postupak registracije zbirke kao kulturnog dobra. Ujedno će nastojati uključiti širu javnost u projekt s ciljem objedinjavanja svih dostupnih informacija o likovnim djelima nastalim u sklopu Kolonije. Sve prikupljene informacije poslužit će u svrhu katalogizacije novopronađenih umjetnina.

home print bookmark

Riječi 3-4/2023.

Riječi 3-4/2023.... Više...

Riječi 1-2/2023.

Riječi 1-2/2023.... Više...

Riječi 3-4/2022.

Riječi 3-4/2022.... Više...

Riječi 1-2/2022.

Riječi 1-2/2022.... Više...

Riječi 3-4/2021.

Riječi 3-4/2021.... Više...

Riječi 1-2/2021.

Riječi 1-2/2021.... Više...

RIJEČI 3-4/2020.

Riječi,br.3-4/2020.

Drugi svezak časopisa Riječi, 2020. godine, počinje s poezi... Više...

Riječi 2017/1-2

Na dvjesto stranica novi dvobroj Riječi donosi zanimljive književne, likovne i znanstvene prinose ... Više...

Riječi 2016/1-3

Za sve one gladne dobre domaće poezije novi trobroj časopisa Riječi sisačkog ogranka Matice hrva... Više...

Riječi 2015/3

Najnoviji četvero broj časopisa »Riječi«, na 226 stranica donosi iz zanimljivih prinosa iz pod... Više...

Riječi 2014/1-4

Tema broja posvećena je dramskoj književnosti a počinje esejom Organski glumački proces ili Scen... Više...

Riječi 2013/4

Bogat kolorit, životnost i lirski senzibilitet kista Vatroslava Kuliša na naslovnici (gost urednik... Više...

Riječi 2013/1

Tema broja: Boris Graljuk / Bojišnice i grobišta hrvatskih vojnika na karpatskom ratištu u
Više...

Riječi 2012/3-4

Novi dvobroj časopisa Riječi donosi niz zanimljivih priloga...... Više...

Riječi 2012/1-2

Novi dvobroj Riječi... Više...

Arhiva:

Kvirinovi poetski susreti

PJESNIČKO ČUDO U SISKU



Održani su 27. Kvirinovi poetski saznajte više...

galerija fotografija

25. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

25. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE- Đ...

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE- ĐURĐICA VUKOVIĆ: SIMETRIJA TIŠINE

19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Promocija Riječi, 1-4/2014....

Promocija Riječi, 1-4/2014.

Stihovnica Sisak...

Stihovnica Sisak

18. Kvirinovi petski susreti...

18. Kvirinovi petski susreti

SISAK SMJEHOGRAD...

SISAK SMJEHOGRAD

Predstavljanje monografije Želim...

Predstavljanje monografije Želimir Janeš u Zagrebu

Promocija monografije Želimir Ja...

Promocija monografije Želimir Janeš

Proslava praizvedbe drame Juran i...

Proslava praizvedbe drame Juran i Sofija

MH Sisak u Velikoj Gorici...

MH Sisak u Velikoj Gorici

16.KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

16.KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Kvirinovi poetski susreti 2011....

Kvirinovi poetski susreti 2011.

Nove RIJEČI...

Nove RIJEČI

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI -2011....

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI -2011.

RIJEČI-naslovnice...

RIJEČI-naslovnice

Promocija knjige Nataše Nježić...

Promocija knjige Nataše Nježić: Srebrna ljuljačka

Druga Stihovnica...

Druga Stihovnica

Promocija knjige Đurđe Zorko: B...

Promocija knjige Đurđe Zorko: Bibliografija časopisa Riječi (1969.-2009.)

Promocija časopisa Riječi...

Promocija časopisa Riječi
Arhiva:

zadnja izdanja



Walter Friedrich Otto:  Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja Walter Friedrich Otto: Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja
Nakladnik Matica hrvatska Sisak, Sisak 2019.

Za nakladnika Tomislav Škrbić

Filozofska biblioteka „Hermes“, Knjiga Više...

Đurđica Vuković: Simetrija tišine Đurđica Vuković: Simetrija tišine
"Temeljena potka „Simetrije tišine“ je spoznaja o nesigurnosti, o nepostojanju odgovora na pitanja koja smo tijekom života postavljali, svi Više...