USPJEŠNO ZAVRŠILI 22. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Umjesto kiše po Sisku su se, tri dana, razlijevali stihovi
USPJEŠNO ZAVRŠILI 22. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

SISAK Pjesnička manifestacija Kvirinovi poetski susreti možda se sljedeće godine neće  održati u Sisku već negdje drugdje u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je uz MInistarstvo kulture Republike Hrvatske dala financijsku potporu Susretima. Sisačkoj aktualnoj vlasti izgleda nije stalo do Kvirinovih poetskih susreta jer dodijelivši im potporu od 250 eura, koju nisu niti platili do početka manifestacije, jasno poručuje organizatoru:  poezija nam nije  potrebna, pjesnici ne trebate dolaziti u  Sisak. O odnosu aktualne vlasti prema pjesničkoj manifestaciji, jednoj od značajnijih u Hrvatskoj pisali su mnogobrojni novinari, branili su je pjesnici i sugrađani, ostavku je dao predsjednik Kulturnog vijeća Grada Siska Nebojša Borojević, vodio se „rat“ na društvenim mrežama no sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ostala je neumoljiva i dosljedna u naumu ne pružanja potpore Susretima.  Riječi Tomislava Čadeža „kako sve to široj javnosti nije bitno ali narod bez pjesnika je kao govno na kiši“ u Sisku se ipak nije ostvarila.

Nije bilo kiše a pjesnika jest pa su se 22. Kvirinovi poetski susreti održali točno po planiranom programu u višednevnom druženju i odličnom ozračju.

U petak, 1. lipnja svečano su otvoreni  dodjelom nagrade Branku Malešu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Plaketu sv. Kvirina i priznanje uručila mu je predsjednica Matice hrvatske Sisak Jelena Folnović. Otvaranju je nazočila predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije prof. Ivanka Roksandić i pročelnik za kulturu Darijan Vlahov.

U razgovoru o Maleševom pjesništvu sudjelovali su članovi prosudbene komisije Miroslav Mićanović, Borben Vladović i urednica Susreta Đurđica Vuković. „Maleševa je lirska jezična politika usmjerena protiv konvencionalne retoričnosti, osobito protiv metafizičkog potencijala tropa. Primjerice u zbirci Mutno njegov subjekt ustvrđuje: „metafora je nestala/ u meksičkom sutonu“. Iza te tvrdnje ne krije se pjesnikovo odricanje od tehničkog mehanizma metafore nego od metaforičkoga mišljenja koje se oslanja na teoriju zamjena i napredovanje pomoću sličnosti. Pjesnik naime obilato koristi tehniku metafore, i to one atribucijske, jer mu omogućuje posve slobodno asociranje i ludičko povezivanje bilo koja dva entiteta (npr.: sintaksa je prvi psihijatar, narančasta bundeva/ je zastava i/ juha). Dapače njegova je lirska sintaksa teško zamisliva bez (metafori bliske) poredbe. Maleševa je poredba euforična, artistična i mistificirajuća – u njoj su združeni poetika očuđenja, dosjetka i vitalizam (npr.: čaj plače kao nesigurna/ migrena, budite bezobrazni/ kao kiša s kišobranom, sloboda se sužava kao suknja).“ istaknuto je u razgovoru iz teksta Krašimira Bagića u Obrazloženju nagrade.

 

Moniki Herceg i njezinoj knjizi „Početne koordinate“ pripala je nagrada „mali Kvirin“ za najbolju zbirku pjesama objavljenu između dva Susreta autoru do 35. godina starosti. Pjesnikinja nas nije častila svojom nazočnosti jer očekuje  uskoro prinovu. „Početne koordinate“ predstavila je izbornica Darija ŽIlić istaknuvši: „Monika Herceg svoje pjesme gradi gotovo matematičkom preciznošću,  prati mijene u prirodi i mijene u životu čovjeka. Miješaju se lirične slike iz djetinjstva i miris jeseni, prožet prizorima smrti ili nagrizanja, ugriza, uboda, izjedanja. I kao da se u tim dojmljivim analogijama mikrokozmos i makrokozmos povezuju kroz slike propasti i kraja. I kao da se unatoč općem rasapu želi zadržati neki smisao života, ocrtati neki puni krug, koncentrična kružnice, zdrava jezgra. Velike zelene zmije koje se pojavljuju oko kuća postale su već kao stražari, one „prezimljuju kao mi“, pa se neraskidivim čini to supostojanje, taj egalitarni pristup svemu živom koji može izazvati  zapitanost o samoj prirodi čovjeka, o esenciji života. Posebno je zanimljivo kad autorica opisuje život svoje obitelji, na neočekivan način stvara atmosferu fatalnosti, jer sitni događaji  iz prošlosti ili pak prirodne pojave dobivaju hiperbolički važnu ulogu, koja iznimno utječe na život ljudi i na njihove sudbine, stvarajući čuda“. Poeziju iz „Početnih koordinata“ odlično je čitala Matea Andrić, bilo je lijepo baš onako kako bi Monika željela.

U nastavku noći, u Siscia jazz clubu,  u opuštenom ozračju pjesnici su govorili vlastitu poeziju Branko Maleš, Branko Čegec, Miroslav Mićanović, Božica Brkan,Maja Gregl, Marija Dejanović,Darija Žilić,Stanka Gjurić, Nataša Bublić Nježić,Borben Vladović, Franjo Nagulov, Siniša Matasović, Matea Andrić, Žarko Jovanovski, Sanja Domenuš, Robert Janeš, Matijas Baković  uz glazbeni potpuri Ivana Novaka.

U subotu 2. lipnja u prostorijama Matice hrvatske susreli se pjesnici Kvirinovih poetskih susreta i  Stihovnice Sisak razmijenili stihove, čitali i slušali jedni druge a nakon toga prošetali gradom do večeri kad je predstavljena nova knjiga poezije Siniše Matasovića: „Tvoj novi dečko“.

Knjigu su predstavili Đurđica Vuković, Matijas Baković i Žarko Jovanovski. Pred mnogobrojnom publikom uz autorovo govorenje stihova,  istaknuto je, a iz pogovora knjige koju je uredio Davor Šalat, „pjesme se dominantno uspostavljaju u odnosu lirskoga „ja“ u muškome rodu i lirskoga „ti“ u ženskom rodu. Opsesivni je to ljubavni dijalog - s mnoštvom i formalno napisanih dijaloških dionica, bilo izravnih bilo neizravnih - ostvaren (post)modernističkim pjesničkim postupcima kao što su depatetizirani, kolokvijalni izraz, ironizacija društvenih klišeja, okamenjene frazeologije i iskaznih uloga, metapoetičnost („suvremena je poezija nadišla patetiku“) i autopoetičnost („sinoć sam,/ po tko zna koji put,/ izgubio lirski subjekt u svojoj zbirci poezije“). Matasovićev se kolokvijalni i posve depatetizirani stil treba i gledati baš u stalnoj opreci prema tradicionalističkoj poeziji, kao nastojanje da se u današnje vrijeme do nove, znatno (post)modernije vrste „poetičnosti“ može doći tek prokazivanjem klišejizirane i hipertrofirane retorike koja izbjegava stvari nazvati njihovim imenom pa je stoga posve poetski neautentična, dapače, falsificira svaku poetsku učinkovitost u kontekstu sadašnje zbilje.“ Prisutnima se  prigodnim riječima obratio i predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović istaknuvši kako Društvo ima velika očekivanja od  mladog autora Matasovića i njegovog angažmana u radu Društva. Opuštena atmosfera se nastavila uz glazbu Milka Kiša još dugo u noć. Poezija i glazba širile su se uzobaljem rijeke Kupe.

Nedjelja, 3. lipnja otišlo se u obilazak Blinjskog kuta i Komareva. Mnogi pjesnici su već morali otići iz Siska zbog obaveza, a oni koji su ostali posjetili su rodnu kuću Josipa Severa u Blinjskom kutu i njegovo posljednje počivalište na groblju u Komarevu. Zapalili smo svijeće i okitili grob cvijećem pjesnikinje i književne teoretičarke Tee Benčić Rimay na groblju u Sisku.

Kako  će izgledati Kvirinovi poetski susreti slijedećih godina  još ćemo vidjeti. Prvi je zadatak napraviti svojevrstan rezime, novi plan kako programski tako i financijski, izbjeći sve nasrtaje politike na pjesničku manifestaciju i nastaviti u dobrom ozračju kao i dosad. 

ĐLV

 

 

home print bookmark

Riječi 3-4/2023.

Riječi 3-4/2023.... Više...

Riječi 1-2/2023.

Riječi 1-2/2023.... Više...

Riječi 3-4/2022.

Riječi 3-4/2022.... Više...

Riječi 1-2/2022.

Riječi 1-2/2022.... Više...

Riječi 3-4/2021.

Riječi 3-4/2021.... Više...

Riječi 1-2/2021.

Riječi 1-2/2021.... Više...

RIJEČI 3-4/2020.

Riječi,br.3-4/2020.

Drugi svezak časopisa Riječi, 2020. godine, počinje s poezi... Više...

Riječi 2017/1-2

Na dvjesto stranica novi dvobroj Riječi donosi zanimljive književne, likovne i znanstvene prinose ... Više...

Riječi 2016/1-3

Za sve one gladne dobre domaće poezije novi trobroj časopisa Riječi sisačkog ogranka Matice hrva... Više...

Riječi 2015/3

Najnoviji četvero broj časopisa »Riječi«, na 226 stranica donosi iz zanimljivih prinosa iz pod... Više...

Riječi 2014/1-4

Tema broja posvećena je dramskoj književnosti a počinje esejom Organski glumački proces ili Scen... Više...

Riječi 2013/4

Bogat kolorit, životnost i lirski senzibilitet kista Vatroslava Kuliša na naslovnici (gost urednik... Više...

Riječi 2013/1

Tema broja: Boris Graljuk / Bojišnice i grobišta hrvatskih vojnika na karpatskom ratištu u
Više...

Riječi 2012/3-4

Novi dvobroj časopisa Riječi donosi niz zanimljivih priloga...... Više...

Riječi 2012/1-2

Novi dvobroj Riječi... Više...

Arhiva:

Kvirinovi poetski susreti

PJESNIČKO ČUDO U SISKU



Održani su 27. Kvirinovi poetski saznajte više...

galerija fotografija

25. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

25. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE- Đ...

PREDSTAVLJANJE KNJIGE POEZIJE- ĐURĐICA VUKOVIĆ: SIMETRIJA TIŠINE

19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Promocija Riječi, 1-4/2014....

Promocija Riječi, 1-4/2014.

Stihovnica Sisak...

Stihovnica Sisak

18. Kvirinovi petski susreti...

18. Kvirinovi petski susreti

SISAK SMJEHOGRAD...

SISAK SMJEHOGRAD

Predstavljanje monografije Želim...

Predstavljanje monografije Želimir Janeš u Zagrebu

Promocija monografije Želimir Ja...

Promocija monografije Želimir Janeš

Proslava praizvedbe drame Juran i...

Proslava praizvedbe drame Juran i Sofija

MH Sisak u Velikoj Gorici...

MH Sisak u Velikoj Gorici

16.KVIRINOVI POETSKI SUSRETI...

16.KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Kvirinovi poetski susreti 2011....

Kvirinovi poetski susreti 2011.

Nove RIJEČI...

Nove RIJEČI

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI -2011....

KVIRINOVI POETSKI SUSRETI -2011.

RIJEČI-naslovnice...

RIJEČI-naslovnice

Promocija knjige Nataše Nježić...

Promocija knjige Nataše Nježić: Srebrna ljuljačka

Druga Stihovnica...

Druga Stihovnica

Promocija knjige Đurđe Zorko: B...

Promocija knjige Đurđe Zorko: Bibliografija časopisa Riječi (1969.-2009.)

Promocija časopisa Riječi...

Promocija časopisa Riječi
Arhiva:

zadnja izdanja



Walter Friedrich Otto:  Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja Walter Friedrich Otto: Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja
Nakladnik Matica hrvatska Sisak, Sisak 2019.

Za nakladnika Tomislav Škrbić

Filozofska biblioteka „Hermes“, Knjiga Više...

Đurđica Vuković: Simetrija tišine Đurđica Vuković: Simetrija tišine
"Temeljena potka „Simetrije tišine“ je spoznaja o nesigurnosti, o nepostojanju odgovora na pitanja koja smo tijekom života postavljali, svi Više...